Основи фотографування в темний час доби


vnochi_vytrymka-150Особливості зимового сонцестояння і атмосферних умов ставлять фотографа в жорсткі рамки: або робити знімки в похмуру погоду, або працювати в темний час доби. Останнє має ряд переваг: яскравий місяць, іскристий сніг, новорічні феєрверки – це практично все, що потрібне для здобуття прекрасних яскравих святкових знімків!

Втім, небагато про теорію.

Загальновідомо, що оптична система фотоапарата проектує зображення на світлочутливий матеріал (матрицю). І якість знімка визначають 2 чинники:
• інтенсивність падаючого на матрицю світла;
• час дії світла.

Чим вище інтенсивність падаючого світла, тим менше часу дії потрібно. Перемогти ніч можна і іншими способами: використовувати спалах, збільшити світлочутливість матриці або один із спеціальних режимів зйомки.

Вбудований спалах зазвичай освітлює предмети на відстані 5-7 метрів, проте за межами цієї області що-небудь розгледіти на картинці буде неможливо – цей режим не використовується для фотографування міських нічних пейзажів. З іншого боку самий близький до камері об’єкт не повинен знаходитися на відстані ближче, ніж 1 метр. При фотографуванні із спалахом людей потрібно включити режим придушення ефекту червоних очей, якщо такий режим в камері є.

Не використовуючи спалах, цілком можливо вирішити питання зйомки в темний час доби, збільшивши світлочутливість матриці фотокамери. У автоматичному режимі світлочутливість встановлена на значенні ISO 100, для зйомки в нічний час можна уручну збільшити світлочутливість до ISO 400 або ISO 800, більше вже не має сенсу, оскільки різко збільшуються шуми, і страждає якість знімка.

Хорошу якість нічного зображення дає тривала витримка при зйомці. Але при цьому камера має бути ідеально закріплена на штативі або будь-якій стійкій поверхні, оскільки навіть незначні рухи корпусу камери дають сильне розмиття знімка. Деякі камери надають можливість використовувати режим «Повільна синхронізація», який у поєднанні з тривалою витримкою дає цікавий результат: хорошу освітленість предметів на передньому плані і чіткий фон.

Нарешті, дісталися до сюжетних програм. Режим нічної зйомки є вже майже у всіх цифрових камер, багато хто з них реалізує і вужчі завдання: зйомка портрета в темному освітленні, нічний пейзаж, зйомка нічного піднебіння, режим зйомки яскравих крапок в темній кімнаті (наприклад, режим «Свічки») і так далі. Ці функції доступні через меню управління фотокамери і дають ефективні результати.

Share 'Основи фотографування в темний час доби' on Facebook Share 'Основи фотографування в темний час доби' on LinkedIn Share 'Основи фотографування в темний час доби' on LiveJournal Share 'Основи фотографування в темний час доби' on Twitter Share 'Основи фотографування в темний час доби' on vk.com Share 'Основи фотографування в темний час доби' on Yandex


Відпишіться: