TIFF чи JPEG в цифровому фото?


tiffvsjpgЧимало суперечок точиться навколо форматів цифрових фотознімків. Звичайно, перш за все, у кожного фотолюбителя свої вимоги відповідно до майбутнього використання чи обробки фото. Але ж який формат все-таки кращий з точки зору якості. Мій досвід.

Свій Olympus SP-500UZ я обміняв 1:1 на PanasonicFZ7. Повівся  в основному на 12х зум, замість 10х на олімпусі, та на кращий косметичний стан апарату. Отримав мінус в макро-режимі. А взагалі – ті ж яйця, тільки в профіль. Мильниця вона і є мильниця.

Тим не менше, відзнявши перші кадри в форматі TIFF, я відверто покрутив носом і включив JPG. Різниці в якості фото не було, а різниця в розмірі на диску – TIFF у 10 разів більший.

Нещодавно я знову завдався питанням якості, бо захотів вичавити максимум з своєї мильниці. Для того, щоб побачити різницю перших фото, мені знадобилося біля хвилини часу гіпнотичного вдивляння в два фото – TIFF та JPG. Тут я, до речі, оцінив функцію одночасного збереження апаратом двох файлів – TIFF та JPG, при виставленому в меню режимі збереження в TIFF. Якби небуло одночасного генерування двох файлів, прийшлося б довго возитися з штативом.

В результаті я побачив різницю – на моїх максимальних 6ти мегапікселях JPG розмиває картинку відносно TIFFа, при чому на 4х і менше мегапікселях розмивання я не помітив. Очевидно це пов’язано з алгоритмами стиснення JPG. В будь-якому випадку пропоную на суд кілька знімків (буду згодом додавати), JPG-зліва, TIFF-зправа. Голоси приймаються.

test1

Share 'TIFF чи JPEG в цифровому фото?' on Facebook Share 'TIFF чи JPEG в цифровому фото?' on LinkedIn Share 'TIFF чи JPEG в цифровому фото?' on LiveJournal Share 'TIFF чи JPEG в цифровому фото?' on Twitter Share 'TIFF чи JPEG в цифровому фото?' on vk.com Share 'TIFF чи JPEG в цифровому фото?' on Yandex


Відпишіться: