Змова проти долара


usd_2Не так давно світовий друк розповсюдив повідомлення про те, що країни Персидської затоки разом з Китаєм, Росією, Японією і Францією розробляють план відмови від доларових розрахунків за нафту. Так, за даними британської газети The Independent, вже пройшло декілька зустрічей між міністрами фінансів і главами центральних банків цих країн. Зрозуміло, Росія глибоко зацікавлена в тому, аби назавжди «відв’язатися» від прив’язки долара до нафти і від долара взагалі. Питання лише в наступному: на яких умовах і на чиїй стороні.

Інформацію про скандальні переговори вже підтвердили британському виданню названі джерела в банківських колах Китаю і Затоки. Крім того, в статті наголошується, що ще однією непрямою ознакою таких переговорів може служити стійке зростання цін, що спостерігається останнім часом, на дорогоцінні метали. На переговорах нібито обговорювався варіант прив’язки вартість нафти до корзини валют, до якої увійдуть японська ієна, китайський юань, золото і ще одна, єдина для країн Персидської затоки валюта, створення якої лише планується. По деяких відомостях, в секретних переговорах беруть участь також представники Бразилії.

Висновки, які роблять деякі видання з цих повідомлень, вельми радикальні. «Росія вступила в таємну змову проти долара», – вказують «Нові Вісті». «Росія, Китай та інші організовують заколот проти долара», – вторить їй «Українська правда».

Цікаво, що відразу ж після повідомлення The Independent долар не зміг стриматися на відмітці вище за тридцять рублів: курс знизився на відкритті ММВБ на 20 копійок в порівнянні із закриттям попереднього торгівельного дня – до 29,85 рубля. По відношенню до євро долар почав нестримно дешевшати. За даними на п’ятницю, 9 жовтня, курс долара склав 29,6396 рублів РФ по відношенню до долара.

При цьому поки що жоден з передбачуваних учасників «змови проти долара» не підтвердив інформацію британської газети. Російський Мінфін в особі самого Олексія Кудріна навіть спростував цю інформацію. «Жодних переговорів я особисто на цю тему не вів», – сказав Кудрін журналістам після саміту глав СНД в Кишиневі. Проте при цьому російські офіційні особи не заперечують необхідності переходу від долара до іншої валюти хоч би в неофіційних розрахунках в принципі. Йдеться лише про терміни, що в контексті що всього відбувається дуже поважно.

«Тут пригадаємо, – вказує аналітичний портал Сегодня.ру, – що днями ще одне впливове видання – The Wall Street Journal – повідомило про прискорення падіння долара в третьому кварталі цього року. Долар дешевшає, і це не може не викликати тривогу. Кінець кінцем, політики в Азії і Європі можуть почати скаржитися на те, що слабкий долар заважає їм експортувати товари в США. Падіння долара, пише WSJ, викликає неприємне питання: як довго найбільші центробанки світу продовжуватимуть вважати його оптимальною резервною валютою? І теж нагадує про заклики Китаю і Росії до створення альтернативи долару або до переходу до системи багатьох валют».

Точку зору уряду РФ на проблему в цілому раніше виразив помічник президента по економіці Аркадій Дворковіч. Він вважає, що через десять років більшість країн об’єднаються у валютні союзи за прикладом єврозони. Союзи можуть будуватися за територіально-торгівельною ознакою, тобто, групи країн, розташовані по сусідству і такі, що мають розвинені торгівельні зв’язки, можуть піти на створення торгівельних союзів з використанням однієї регіональної валюти. На думку Дворковіча, рубель може стати резервною валютою в разі перекладу експортних контрактів на нафту і газ з долара на рубель, а також випускаючи довгострокових рублевих боргових зобов’язань. Але це саме довгострокова позиція.

Що ж до конкретний сьогоднішній ситуації, то в своєму коментарі для КМ.RU відомий тележурналіст Михайло Леонтьев виділив дві сторонні проблеми. З одного боку, «долар дійсно хворий, американська економіка хвора». Відповідно, «світовий фінансовий порядок, який базується на доларі і на Америці як своєму головному і насправді монопольному регулювальнику, теж украй уразливий». А тому «якісь опрацювання, переговори на рівні мозкового штурму між зацікавленими особами могли вестися, можливо, ведуться, і вестимуться». Але, з іншого боку, «дуже смішно виглядає та обставина, що витік Independent або провокація Independent негайно обрушує долар».

Ще радикальніше висловлюється президент Союзу підприємців і орендарів Росії Андрій Буніч, інтерв’ю якого, розмножене безліччю російських порталів, називається «Стаття The Independent – фальшивка від британського банку HSBC». Андрій Буніч говорить: «Передрук з The Independent розійшовся по всьому світу. На мій погляд, це явне інформаційне вкидання. Не треба пояснювати, що такі речі субсидуються, особливо на спекулятивних західних ринках Стаття текстуально схожа на доповідь англійського банку HSBC, найбільшого роздрібного і інвестиційного банку в одній особі. Він входить в п’ятірку глобальних банків і є найбільшим гравцем на ринку. Доповідь цього банку під аналогічною назвою «Захід долара» була опублікована напередодні зустрічі G20».

На думку Андрія Буніча, йдеться про спекулятивній акції банку HSBC, направленій на підтримку падаючих ринків. Це вкидання привело до короткочасного стрибка цін. «Раз долар йде вниз, валюти країн, що розвиваються, йдуть вгору, ринки країн, що розвиваються, – теж вгору, – стверджує Буніч. – Знову мусирується помилкова тема, як країни БРІК здорово вийдуть з кризи першими Але тепер ця спекулятивна гра вичерпана. На ній стало складно наживати гроші, дуже мало люди вірять у все це».

Проте, розмови про відмову від долара як світової резервної валюти йдуть досить давно. «Прошло не одне десятиліття, перш ніж фунт стерлінгів втратив статус світової резервної валюти. Світова система перейшла на долари вже опісля багато років після розпаду Британської імперії», – говорить стратег Standart Life Investments Франс Хадсон. За даними все тієї ж The Independent, уніфікована валюта арабських країн, яка стане частиною плану відмови від долара, повинна побачити світло в 2018 році.

І в цьому сенсі позиція The Independent у будь-якому випадку дуже характерна. Ідею відмови від долара активно пропагують і інші найбільші британські газети, зокрема, The Guardian, що опублікувала 2 вересня цього року статтю під назвою «От долара пора відмовитися». Видання висловлює припущення, що власна «валюта» МВФ, відома як «спеціальні права запозичення» (СПЗ), зіграла роль світової резервної валюти. Але для цього, на думку британської газети, необхідно буде створити абсолютно новий інститут, що в корені відрізняється від створеного американцями МВФ, – Глобальний резервний банк, який регулярно випускатиме міжнародну валюту, подібну СПЗ, виділяючи її тим, хто її більш всього потребує, а також в такі моменти (наприклад, в період рецесії), коли вона буде необхідна більш всього. При цьому, як запевняє The Guardian, «глобальна резервна валюта вже не буде прив’язана до непостійного змінного курсу національної економіки, що зробить її стійкішою».

Таким чином, передбачувана відмова від долара це не відмова від глобалізації, а переклад її на якісно інший рівень, при якому планетарна надмогутність Сполучених Штатів як контролююча глобалізацію сила вже не потрібна. По суті, абсолютно очевидна і «місія» Обами – «злив» США, очевидна і міра опору цьому «зливу» з боку американських правореспубликанских кругів, що грають сьогодні в цій країні роль своєрідного «Єгора Кузьміча Лігачева». Хоча, зараз серед закулисы є свої розбіжності на сей рахунок і від США з доларом вони просто так не відмовляться. Але, можливо, радикальне рішення вже прийняте. З відмовою від долара в тому вигляді, в якому його передбачає Великобританія, що повертає сьогодні економічну місію «владичиці Морея», мова може йти лише про вихід на поверхню і институционализации «Світового Уряду». Які конкретно сили стоять за тим, що відбувається?

Формально – Китай, що бажає максимально укріпити власні позиції на Близькому Сході (як і за «перебудовою» в СРСР формально стояли США). При цьому китайці попереджають, що ослабіння позицій американської валюти може погіршити стосунки Китаю з США по цілому ряду напрямів. Фактично йдеться про торгівельну війну між Китаєм і Америкою за нафту арабських держав. В даний час Китай імпортує 60% від свого загального вжитку нафти, причому, велика частина постачань йде з Росії і країн Близького Сходу. У 2008 році КНР уклала угоду на 8 млрд. доларів з Іраном, в рамках якого Китай розвиватиме в країні газові ресурси і нафтопереробні потужності. У нього є також нафтові операції з Лівією і Суданом. При цьому найреальнішою заміною американській валюті в найближчій перспективі в китайських банківських кругах називають золото. Задовольнити потребу у великих об’ємах цього коштовного металу ринку повинні допомогти самі країни Персидської затоки, чиї золотовалютні резерви в доларовому еквіваленті наближаються до суми в $2,1 трлн. При цьому Китай, по суті, не приховує, що саме він готовий узяти на себе тягар будівництва «нового світового порядку» – доки в області економіки. «Ці плани змінюють обличчя міжнародних фінансових операцій – підсумував ситуацію один з китайських банкірів. – Америці і Британії якраз почати хвилюватися. А то, наскільки сильно вони хвилюватимуться, ви зрозумієте по тому потоку претензій і незадоволеність, яка послідує за прилюдним анонсуванням нового порядку».

Звернемо увагу на одну важливу обставину, правда, що належить вже історії. Ще в 2006 році Іран оголосив про створення Іранської нафтової біржі, де всі операції повинні здійснюватися в європейській валюті. Перед цим, в 2004 році, Іран уклав найбільшу нафтогазову операцію з Китаєм на суму 70 млрд. доларів. Після провалу надій на «іракський мегапроект» це стало сильним ударом по США і по проамериканських ТНК. Йшлося, по суті, про оголошення Іраном економічної війни Америці. Абсолютно природно, що саме це – а зовсім не надумана «ядерна програма» Махмуда Ахмадінеджада, і стали причиною американської підготовки, що почалася, до ударів по Ірану. Чи буде так з Китаєм?

А ось тут доводиться сказати: ні, не буде. Адже посилення потужності азіатського «комуністичного гіганта» – справа рук самих Сполучених Штатів, тому як сам Китай подібні суперідеї генерувати навряд чи не здатний. Причому, йдеться саме про «консенсус еліт» – не випадково ідею американо-китайського G-2 висунули в січні цього року спільно представники двох її груп – Збігнев Бжезінський і Генрі Киссинджер. Адже в контексті нинішньої фінансово-нафтової ситуації це може означати «злив» всієї американської економіки – якщо не миттєвий, то в середньостроковій перспективі. Що це – «самоупразднение» США, що настільки вражаюче нагадує горбачовську «перебудову» в СРСР?

Не забуватимемо: керівний світом «Фінінтерн» не в Америці виник, до Америки він лише «перебрався». Лондон – саме старий, «первинний» по відношенню до США його центр. За всією складною динамікою американо-китайських стосунків коштують протиріччя, що загострилися, усередині самої «американської» Федеральний резервної системи, а саме між тими, що стоять в її витоків групою Рокфеллерів і групою Ротшильдів. Друга прийняла рішення осідлати «Великий китайський проект». При цьому зброєю «групи Рокфеллерів» є сьогодні «чистий доларовий папір» (плюс «грубі» засоби дії на світ), а групи Ротшильдів – золото, дорогоцінні метали і камені, наркотики і нанотехнології. Група Ротшильдів перенесла центр своєї активності із заходу на схід. І Азіатсько-тихоокеанський регіон сьогодні перетворюють на найбільш «комфортну» зону для діяльності цієї глобальної сили.

Навряд чи випадково на цьому ж тижні в КНДР оголошено про відмову від побудови комунізму як мету держави і вилучення відповідних положень з Конституції країни. Причому, сталося це якраз одночасно з візитом до Пхеньяну Прем’єра Держради КНР Вень Цзябао, що добилася від керівника Північної Кореї Ким Чен Іра також згоди на відновлення переговорів з «ядерного питання». Абсолютно вочевидь, що керівництво Китаю зараз «наводить» Східну Азію «у відповідність з вимогами тих, хто фактично готовий розмістити там нову «резервну систему» за типом ФРС. Чи йде мова про «ідеологічну зачистку», подібну «перебудову» в СРСР, покаже найближче майбутнє. Але при цьому характерний, що сам Китай «міняти віхи» не збирається – йому дозволено «залишатися при своїх».

Розвиток подій на користь «китайського проекту» групи Ротшильдов підтверджують наступні обставини. HSBC – банк саме цієї групи. І якщо Андрій Буніч прав і цей банк дійсно стоїть за позицією британського друку, то все сходиться. Нагадаємо, НsВС вже оголосив про рішення перекласти з 1 лютого 2010 року офіс головного виконавчого директора цього банку з Лондона до Гонконгу. Голова ради директорів банку С.Грін прокоментував це так: «Вектор зараз зміщується із заходу на схід». Таке рішення, судячи з усього, підкріплене і «чисто конкретними» справами. 15 вересня стало відомо, що в США знайдений мертвим з вогнепальною раною Д.Макдональд – генеральний директор компанії Rockfeller&Co, керівник грошовими коштами сім’ї Рофеллеров. Того ж дня доктор Л.Горовіц опублікував документи, що звинувачують «групу Рокфеллера» в причетності до організації теракту 09/11 і в поширенні епідемії «свинячого грипу».

Зрозуміло, кінець кінцем Росія глибоко зацікавлена в тому, аби назавжди «відв’язатися» від долара. Питання лише в наступному: на яких умовах і на чиїй стороні. Якщо Китай тепер підштовхує Північну Корею до проголошення «приреченості комунізму» (як свого часу Європа і США підштовхували до того ж самого СРСР в роки «перебудови»), проте сам все ж не квапитися робити те ж саме.

Share 'Змова проти долара' on Facebook Share 'Змова проти долара' on LinkedIn Share 'Змова проти долара' on LiveJournal Share 'Змова проти долара' on Twitter Share 'Змова проти долара' on vk.com Share 'Змова проти долара' on Yandex


Відпишіться: