RAW vs JPG. Війна форматів.


rawvsjpgЯкщо ви знімаєте на цифрову камеру (гаразд. раз ви читаєте цей блог, то Ви умієте користуватися інтернетом і іншими благами цивілізації, тоді Ви – нормальна сучасна людина, тоді. навіщо це “якщо” – ви точно знімаєте на цифрову камеру). Так от, раз Ви знімаєте на цифрову камеру, перед Вами точно поставало питання – знімати в RAW або в JPG. І саме на це питання ми і відповімо в нашій невеликій статті.

Перш за все – RAW і JPG це різні формати, створені для різних завдань. І кожен з них володіє своїми плюсами і мінусами. Найголовніше – зрозуміти, чи дійсно вам потрібні можливості, які дає RAW або для Вас важливіше простота і сумісність JPG?

Для цього порівняймо всі сильні і слабкі сторони кожного формату. Отже

.JPG

Головне завдання формату JPG – передати максимально якісну картинку з мінімальним затратом об’єму пам’яті. Від цього йдуть всі його недоліки, втім і переваги теж:

plus1. Знімаючи в JPG, ви відразу отримуєте готову картинку. Ви можете відразу відправити фотографію до друку або запостить в інтернеті.
2. Фотографії JPG займають значно менше місця ніж RAW або TIFF файли.
3. Кольори на ваших фотографіях будуть відразу саме такий, якими їх бачить камера. При роботі з RAW вам придеться використовувати правильний RAW-конвертер.
4. Знімаючи в JPG, ви можете відразу виставити настрокий різкості, насиченості і контрастності ваших фотографій. Так само можна включити функцію автоматичного придушення шумів.
minus1. Можливості для подальшої обробки значно менше, ніж при зйомки в RAW.
2. При зйомці в JPG втрачається опрацювання дрібних деталей в кадрі. При друці фотографій у великому форматі буде помітна втрата якості.
3. На багатьох моделях дзеркальних камер при зйомці в JPG загальна різкість на фотографії гірша, ніж при зйомки в RAW.

Підсумок
JPG ідеальний формат для тих, кому важлива простота і зручність використання. Ви можете робити знімки і відразу відправляти їх в друк у фотолабораторії або на домашньому принтері. Скопіювати їх на комп’ютер, ви зможете відразу їх послати друзям по інтернету. Вони займають мало місце на флеш-картці і вам завжди достатньо JPG що б надрукувати фотографію форматом 10х15 або 15х20 в хорошій якості.

Якщо вам необхідно зняти великий об’єм фотографій (500, 1000, 1500 кадрів) і у вас немає часу для обробки всіх цих фотографій в RAW-конвертері – вибирайте JPG, адже саме для цього він і створений.

.RAW

Формат RAW – “сирий”, тобто він вимагає подальший конвертації в JPG або TIFF. Річ у тому, що при зйомки в RAW у файл з фотографією зберігається вся інформація з матриці фотоапарата. Саме завдяки цій “сирості” ми маємо широкі можливості в обробці, але так само і все незручності пов’язані з конвертацією файлів.

plus1. Можливості обробки. Перш за все це можливості для роботи з кольором – ви можете вже на комп’ютері змінити баланс білого на фотографії. Так само ви можете обробляти окремі кольори на фотографії, детально працювати з областями тіней і світла, контрастністю і насиченістю зображення. Дуже важливий момент – при зйомці в RAW у файлі зберігається додаткова інформація, використовуючи яку можна “дістати” деталі зображення з пересвіченої або навпаки – темної області кадру.
2. Знімаючи в RAW, Ви зможете використовувати точні алгоритми видаленя шумів і піднімання різкості.
3. RAW файл дає більше можливостей для стилізації кольору і художньої обробки фотографій.
4. У більшості RAW-конвертерів є функція збереження налаштувань обробки. Зробивши обробку ви зможете одним кліком застосувати її на інші фотографії.
5. З RAW файлу ви можете конвертувати зображення в будь-який потрібний Вам формат, будь то JPG файл низької якості для публікації в інтернеті або TIFF файл високої якості для широкоформатного друку.
minus1. RAW файл займає на багато більше місця, ніж JPG.
2. RAW файли не можна відразу відправити до друку або опублікувати в інтернеті.
3. Для конвертації RAW файлів необхідно використовувати спеціальні програми – RAW-конвертери. Вивчення RAW конвертерів може бути цікавим та захоплюючим, лише якщо ви дійсно серйозно займаєтеся фотографією. У іншому випадку цей процес буде для вас лише додатковим головним болем.
4. Сам процес конвертації RAW файлів займає додатковий час і вимагає комп’ютера з хорошою продуктивністю.

Підсумок
RAW формат використовують всі професійні фотографи і фотохудожники. Для них можливості обробки і якість картинки, які дає RAW – необхідність. Якщо Ви серйозно захоплюєтеся фотографією, Вам цікава робота з кольором або Ви хочете друкувати фотографії у великих форматах – спробуйте знімати в RAW.

Післяслів’я
У будь-якій суперечці можна знайти компроміс. І суперечка форматів – тому не виключення, адже ви завжди можете включити на вашому фотоапараті функцію одночасної зйомки і в RAW і в JPG. Це, безумовно, зажадає більше місця на картки пам’яті, зате ви зможете використовувати сильні сторони обох форматів.

Share 'RAW vs JPG. Війна форматів.' on Facebook Share 'RAW vs JPG. Війна форматів.' on LinkedIn Share 'RAW vs JPG. Війна форматів.' on LiveJournal Share 'RAW vs JPG. Війна форматів.' on Twitter Share 'RAW vs JPG. Війна форматів.' on vk.com Share 'RAW vs JPG. Війна форматів.' on Yandex


Відпишіться: