JPG vs RAW vs TIFF: Зробіть правильний вибір


rawvsjpgJPG (те ж що JPEG) – стандарт, використовуваний плідними фотографами. Він дає хорошу якість і передбачає найшвидшу обробку практично у всіх випадках. Це – найпопулярніший і сумісний формат зображень на планеті. Він особливо популярний для тих же завдань, для яких найбільш подходять  цифрові камери, в першу чергу для зйомки новин, спортивних змагань і інших подій. У форматі JPG Ви можете робити сотні або тисячі знімків за один раз, і при цьому Ви отримуєте вже готові для публікації файли, що не вимагають подальшої обробки. Знімки у форматі JPG виходять сповна нормальними, якщо цифрова камера встановлена в режим NORMAL або FINE. Результати виходять чудовими, причому ці результати Ви можете використовувати негайно, без зайвих витрат часу і ресурсів. Інколи знімки у форматі RAW виглядатимуть відмінними від знімків у форматі JPG. Це обумовлено відмінністю алгоритмів підвищення різкості в камері (JPG) і у Вашому комп’ютері (RAW). Ви можете віддати перевагу тому або іншому. Якщо Вам не подобаються алгоритми камери, відключите режим підвищення різкості в камері і робіть це іншими засобами.

RAW розроблений для людей, які вважають за краще багато часу возитися з одним знімком. Для цих цілей я використовую плівку великого формату (4 x 5 дюйма), вона дає набагато кращу якість. Ось чому я не користуюся форматом RAW. Формат RAW дуже популярний у людей, що знімають пейзажі цифровими камерами, але це – не той вигляд зйомки, для якого призначені сучасні цифрові камери. На жаль, це стає популярним серед аматорів, але пам’ятаєте, що для аматорів вся краса – в метушні з фотографією, а для метушні цифрова технологія – просто знахідка. Особисто я концентруюся на результаті, для якого рекомендована плівка великого формату. Це пояснює те загострення пристрастей, яке виходить від захоплених своїм хобі людей, що вважають за краще, звичайно, встановлювати формат RAW на своїх цифрових зеркалках, але я так не роблю. Формат RAW – також для людей, які ще не навчилися правильно встановлювати експозицію при зйомці, хоча звичайно формат JPG також дозволяють міняти ці параметри.

Формат RAW невиправдано утомливий, якщо Ви можете при зйомці отримати зображення з потрібними параметрами. Формат RAW завжди вимагає додаткових зусиль по перетворенню отриманих з камери зображень в придатний до вживання формат. Отримані з камери файли в форматі RAW можна відкрити лише спеціальними програмами, вони вимагають набагато більшого часу на обробку і, таким чином, уповільнюють технологічний процес. Фактично RAW не є стандартним форматом: файли з розширенням *.CRW, *.NEF або іншим дуже відрізняються в кожній моделі камери. Ви повинні відновити вашу програму конвертації, аби мати можливість відкрити файли, отримані з камери, яка опинилася біля Вас в руках. В мене є NEF-файли від мого Nikon D70, які я до цих пір не можу відкрити, оскільки відповідна програма до цих пір не випущена. У професійної області ефективність технологічного процесу визначається відмінністю між очікуваною надбавкою якості і витраченими на це зусиллями. У будь-якому випадку RAW виглядає так само, як і хороший JPG.

Не звертайте надто багато уваги на комерсантів, що показують, як Ви можете відновити деталі в світлі, яке було втрачено через переекспонування на напіврівнях. По-перше, важко собі уявити студійного фотографа, який робить серію знімків з переекспонуванням на напіврівнях і не знає, як це поправити на цифровій камері. Це нагадує мені серіал коміка George Carlin, коли він говорить, що найбезглуздіша річ, яку людина може зробити, це намагатися виїхати від запаху бензину на автомобілі з відкритим бензобаком. Я маю на увазі, що Ви можете побачити перевищення експозиції на моніторі Вашої цифрової камери. Так, формат RAW хороший, коли потрібно виправити цю помилку експозиції на піврівня, якщо Ви помилилися, але цю помилку набагато простіше виправити на Вашій камері.

Якщо Ви збираєтеся годинами возитися з одним кадром або у Вас досить часу, аби втрачати його на чати, подібні цьому, тоді ставте формат RAW і прапор Вам в руки! Лише не забудьте зберегти результат в якому-небудь стандартному форматі, аби його можна було використовувати згодом. Якщо Ви хочете отримувати і використовувати відмінні знімки відразу ж, ставте формат JPG і знімайте.

У реальних фотографіях RAW виглядає не кращим, ніж JPG. Він лише займає місце, витрачає Ваш час і привносить ризик, що Ви не зможете його відкрити навіть зараз, не говорячи вже про майбутнє. RAW підійде Вам лише якщо Ви зробили всього декілька дюжин знімків і хочете дуже щільно попрацювати з ними в Photoshop. JPG підійде Вам краще всього, якщо Ви робите декілька сотень або навіть тисяч знімків в день і хочете використовувати їх прямо з камери. Останній трюк – здобуття з одного файлу декілька з різними поправками експозиції – легко зробити і у форматі JPG, просто завантажите файл в Photoshop, а потім відрегулюйте рівні і криві.

Приклад 1: Один мій друг в перший же день після покупки Nikon D1X знімав футбольний матч. Він не подумав, що зніматиме так багато, тому його єдина картка на 256 Мб дуже швидко заповнилася. Аби продовжувати зйомку, йому довелося встановити низький дозвіл (1312 x 2000) і низьку якість (BASIC JPG, 256 Кб). Потім він продав права на друк постера з одного з цих знімків взуттєвої компанії. Знімок після друку виглядав прекрасно, і він отримав за тимчасове використання цього файлу $1200. (Ні, звичайно ж він не продав права на знімок за такі маленькі гроші!) Звичайно, він сог би знімати у форматі RAW, але тоді б він не зробив би цього знімка, оскільки картка переповнилася б набагато ранішим. Замість того, щоб залишитися без знімків взагалі, він вважав за краще отримати відмінний знімок!

Приклад 2: Поки всі вчора сиділи в чаті, я витратив день на консультацію по зйомці будинку вартістю $7 000 000. Ми знімали камерою Canon 1Ds у форматі RAW+JPG, так що мій клієнт повинен отримати обоє файлу для подальшого вивчення. Я витратив півгодини на завантаження зображень з картки 1 Гб, і надалі ми ніколи не використали RAW-файли. Ми використовували лише JPG-файли, і вже до вечора ми мали оброблені, відпрофільоовані і готові для публікації у високоякісному виданні файли з дозволом 350 dpi. RAW-файли ні на що, окрім зайвої витрати часу, не згодилися. Є так само деяке дивацтво в тому, як Canon 1Ds пише файли у форматі RAW+JPG.

JPG

Фотографи, що знімають багато, користуються форматом JPG, оскільки для них час – гроші, і вони можуть робити нормальні знімки з першого разу. Формат JPG, особливо з низьким стискуванням, пропонує таку ж якість, як і RAW або TIFF, вимагаючи значно менше часу і зусиль, якщо Ви можете правильно набудувати Вашу камеру.

Формат JPG дозволяє заощадити більше часу, чим будь-який інший стандарт, при перекачувані файлів, архівації їх на CD, обробці для автоматизованих web-галерей, підготовці до друку а лабораторії, при відкритті файлу, відправці файлу клієнтові і насправді у всьому. Таким чином, оскільки в будь-якій професії час – гроші, JPG – кращий формат для фотографії.

JPG – найпопулярніший формат для зберігання цифрових зображень в світі. Цей формат підтримується найбільшою кількістю технічних пристроїв, фактично, навіть DVD-плеєри можуть читати JPG-файли з CD.

Здатність робити хороші знімки з першого разу – одна з властивостей, яких хороші фотографи набувають з практикою. Для цього потрібна камера, яка дозволяла б миттєво налаштовувати чутливість (ISO), баланс білого (WB), поправку експозиції і різкість. Ось чому мені не подобаються камери, в яких для цих налаштувань потрібно залізати в меню. Хороші камери, дозволяють робити більшість цих налаштувань миттєво за допомогою відповідних кнопок, не вимагаючи звернення до меню. Головною відмінністю професійної камери від іграшки для новачка – чи потрібно Вам користуватися меню для того, щоб робити налаштування між знімками. Роблячи будь-який знімок, я завжди підстроюю всі ці регулювання коли світло або об’єкт міняються, тому у мене немає часу возитися з меню.

Більш любительські камери, вимагають від мене зупинитися і длубатися в меню аби набудувати камеру перед кожним знімком. З такою камерою набагато важче миттєво зробити чудовий знімок.

Добре зроблений знімок у форматі JPG – це все, в чому я будь-коли мав потребу.

Якби у мене не було камери, яка дозволяла б мені досягати необхідного результату з першого разу, тоді, можливо, мені довелося б користуватися утомливим форматом RAW. Як не дивно, простіші камери, яким формат RAW необхідний, його не мають, а кращі камери його не потребують!

Деякі стурбовані нібито низькою якістю формату JPG. Це може бути викликано тим, що в цьому форматі файли можуть мати різну якість, високу або низьку, і найчастіше ми бачимо файли саме низької якості.

Користувачі Photoshop знають, що є великий діапазон регулювання якості, коли Ви зберігаєте файл (”Save as” або “Save for Web”). Менші за розміром файли, які ми зазвичай бачимо в Internet, на моєму або іншому web-сайті, оптимізовані для швидшого завантаження по телефонних лініях, мають артефакти, часто видимі як легкий шум довкола різких ліній на тлі м’якого заднього плану, або прагнення зображення розпадатися на квадрати в області плавних переходів, наприклад, піднебіння, або невеликого замилювання текстурованих областей. Це не проблема формату JPG, ці зображення були навмисно стислі до маленьких розмірів, і тому мають такий непрезентабельний вигляд.

Формат JPG передбачає регулювання якості на противагу розміру файлу. Файли JPG великого розміру, які записують цифрові камери, містять досить даних, аби артефакти не виявлялися, особливо при помірному стискуванні (як FINE на Nikon і Canon). Файли JPG при правильних налаштуваннях якості не мають видимих артефактів. Пограйте з налаштуваннями як я: зробіть декілька знімків з різними установками якості (включаючи RAW) і розмістите їх на екрані при 100%. Ви переконаєтеся особисто.

Отже, при правильному налаштуванні формат JPG не втрачає якості, але має багато безперечних переваг у використанні.

RAW

Формат RAW є сукупністю нестандартних форматів, службовців лише для того, щоб переносити файли з камери на Ваш комп’ютер перед збереженням або обробкою. Ці файли завжди вимагають спеціального кроку лише для того, щоб відкрити їх. Після цього Ви можете зберегти їх в придатному до вживання форматі. Кожен виробник камери має власний несумісний формат RAW.

Якщо у Вас є зайвий час і Вас не лякає несумісність, користуйтеся форматом RAW. Якщо Ви за один раз робите всього декілька знімків, не роздумуйте довго, формат RAW – те що Вам потрібне.

Формати RAW, подібні Nikon NEF або Canon CRW, призначені для людей, які мають досить часу на те, аби виправляти свої помилки при зйомці. Ці люди зазвичай так само мають досить часу аби просиджувати в чатах подібних цьому замість того, щоб йти і фотографувати.

Найбільша перевага формату RAW в якості полягає в тому, що можна виправляти помилки після зйомки, тому якщо Ви відразу зняли правильно, більшість переваг формату втрачаються. Залишаються лише недоліки.

Формат RAW не має видимих артефактів, як і формат JPG при малих рівнях компресії. Він так само має декілька зайвих біт на канал (12 замість 8), що не видно, якщо лише Ви не маєте справи з дуже поганою якістю світла, що вимагає сильних змін в кривих. Але і тоді Ваша проблема не у форматі, а в освітленні.

Та ні! Формат RAW має 12 біт на канал, але це лінійні 12 біт. Формат JPG має лише 8 біт, але після перетворень рівнів і гамми, і таким чином в тінях, де це особливо поважно, він представляє ті ж 12 біт!

Файл RAW НЕ ЯВЛЯЄТСЯ цифровим негативом. На відміну від справжнього негативу він має обмежені дозвіл і динамічний діапазон, і, що ще важливіше, його не можна прочитати або проглянути без спеціальної програми. Файл JPG набагато більш універсальний і стоїть ближче до негативу в тому сенсі, що його може проглянути кожен і у будь-який час.

Недоліки формату RAW:

1). Для людей, які заробляють на фотографії, час – гроші. Як правило, ми не маємо досить часу для того, щоб витрачати його на тривале закачування або, що ще гірше, на очікування, поки сотні RAW-файлів болісно відкриваються, і ми не лише не можемо з ними що-небудь зробити, але навіть не бачимо їх.

Формат RAW віднімає надто багато часу при на записі на картку, особливо їли він з компресією. Він займає надто багато місця на картці, так що потрібні додаткові картки. Він віднімає надто багато часу при скачувані з картки на комп’ютер і збереженні на CD, а так само вимагає більшої кількості дисків для зберігання. І так далі. Але його недоліки не обмежуються великим розміром.

2). Формат не стандартизовано. Для Nikon і Canon принаймні остання версія Photoshop CS має засоби для роботи. Але в інших випадках Ви повинні купувати спеціальні програми від виробників камер. Це якесь рішення на сьогодні, але уявіть собі ситуацію, якщо такий виробник як Sigma, формат RAW якого, наскільки я знаю, не підтримується в Photoshop CS і звичайно навряд чи підтримується в Breeze Browser або iView, раптом вирішить не поставляти апгрейди своїх програм для комп’ютерних систем наступних поколінь? Адже Sigma може перестати виробляти цифрові камери! Якщо Ви не зможете запускати сьогоднішні програми читання RAW-файлів в майбутньому, Ви не зможете працювати зі своїми файлами і вони виявляться для Вас втраченими назавжди. Ось чому RAW-файли не схожі на негативи, які Ви зможете використовувати і через 50, і через 100 років.

3). Оскільки RAW-файли не стандартні, Ви не зможете послати їх своїм клієнтам або кому-небудь ще. Навіть якщо Ви пошлете і вони зможуть їх прочитати, ви втратите контроль за тим, як вони виглядають, оскільки вони можуть відкрити їх з іншими налаштуваннями. (Звичайно, якщо Ваші клієнти захочуть мати справу з RAW-файлами). Якщо Ви знімаєте у форматі RAW, Ви повинні відкрити кожен файл і конвертувати його у формат JPG або TIFF, перш ніж пошлете його кому-небудь. Це зажадає від Вас часу, якого у Вас не відніме формат JPG, якщо Ви виберете його. Одна справа, якщо у Вас всього декілька знімків і Ви все одно збираєтеся сидіти з ними в Photoshop, і зовсім інше, якщо Ви працюєте за гроші і маєте справу з сотнями і сотнями файлів щодня, і у Вас просто немає на це часу. Особисто я вважаю за краще створювати сотні JPG-файлов, які я можу послати прямо клієнтові і відразу ж перейти до наступного проекту. Я відкриваю Photoshop лише якщо при зйомці я помилився.

4). Кожен производитедь камер має свій несумісний формат. Ніхто не може зберігати файли у форматі RAW, слава богу.

5). Різні програми відкривають файли формату RAW по-різному. Я бачив один варіант в плагіні Photoshop Camera RAW, інший варіант в плагіні Nikon, різні варіанти в різних версіях iView, навіть на різних екранах! Таким чином формат RAW подібний до цифрового негативу: колір і різкість виглядають по-різному кожного разу при друці! Професіонали потребують зображень, які виглядають завжди правильно. Колір тут найважливіше, ось чому у професіоналів слайди набагато популярніші за негативну плівку.

6). Я вже говорив, що це займає багато часу? У мене був плагін одного виробника, який витрачав 30 секунд лише на те, аби відкрити файл, і це після того, як Ви виставите всі необхідні налаштування по невеликій прев’юшці, тому Вам може знадобитися декілька спроб, аби отримати потрібний результат. Помножте це на 500 знімків, зроблених на весіллі, і Ви зрозумієте, чому розумні люди так не роблять.

Врешті-решт, для різних цілей Ви можете, якщо хочете, використовувати формат RAW, але не чекайте істотного поліпшення в якості і будьте готові втратити силу-силенну часу, а так само до ризику неможливості відкрити файл випадково або в майбутньому. Я не люблю формат RAW за те, що різні програми відкривають його по-різному, навіть різні версії однієї програми, як iView.

Особисто я, якщо хочу добитися високої якості і маю досить часу, я знімаю на плівку і потім сканую. В цьому випадку я маю еталонний колір на прозорому носії, з яким потім можу порівнювати колір у файлі або на відбитку.

RAW+JPG

Багато камер дозволяють знімати відразу в двох форматах. Це добре, оскільки Ви

1). Маєте знімок у форматі JPG для негайного використання.

2). Маєте знімок у форматі RAW, якщо він Вам потрібний.

3). І, що важливіше, маєте запасний варіант на випадок, якщо один з файлів виявиться зіпсованим.

До недоліків можна віднести те, що тепер Вам потрібно записувати ще більше даних, які, до того ж, можуть Вам і не згодитися. Передача, зберігання, архівація і резервне копіювання займає багато часу, а час – гроші для професіонала або будь-якої іншої людини, час перебування якого на цій планеті не нескінченно.

TIFF

Формат TIFF (так само званий TIF) представляє файли дуже великого розміру для зберігання оброблених зображень.

Формат TIFF використовується лише в студійних роботах, і те не завжди. Формат TIFF не має жодної переваги в порівнянні з обробленим RAW і має величезні розміри файлу, які повністю загальмують будь-який технологічний процес, якщо Ви зніматимете багато і писати на картку.

Формат TIFF (або PSD, стосовно Photoshop) відмінно личить для архівації після того, як Ви закінчили обробку, або для відправки клієнтові на CD. Лише не перемикайте камеру в цей формат, оскільки запис на картку йде дуже важко.

АРХІВАЦІЯ

Якщо Ви знімаєте у форматі JPG, архівуйте оригінальні файли JPG.

Якщо Ви знімаєте у форматі RAW, Ви повинні так само архівувати всі знімки у форматі JPG або TIFF, аби мати шанс прочитати їх в майбутньому.

Кен Роквел.

Share 'JPG vs RAW vs TIFF: Зробіть правильний вибір' on Facebook Share 'JPG vs RAW vs TIFF: Зробіть правильний вибір' on LinkedIn Share 'JPG vs RAW vs TIFF: Зробіть правильний вибір' on LiveJournal Share 'JPG vs RAW vs TIFF: Зробіть правильний вибір' on Twitter Share 'JPG vs RAW vs TIFF: Зробіть правильний вибір' on vk.com Share 'JPG vs RAW vs TIFF: Зробіть правильний вибір' on Yandex


Відпишіться: